5 belemmerende gedachten & ons advies
Misschien voel je wel wat tegenzin om het gesprek met jouw collega aan te gaan, daar ben je niet alleen in! Zowel leidinggevenden als werkende mantelzorgers hebben veel belemmerende gedachten en gevoelens die hen er van weerhouden om samen in gesprek te gaan. Dat is zo jammer en voor niemand helpend! Wij hebben daarom de meest voorkomende belemmerende gedachten op papier gezet en voorzien van een advies. Wat hoor jij jezelf wel eens denken of zeggen? ’
Ik ga niet in gesprek want…
‘Dat doe je er toch gewoon bij’
Ik doe de zorg voor m’n ouders er ook gewoon bij… in mijn vrije tijd. Jouw maatstaf is niet die van een ander en kan niet de lat bepalen. Laat dergelijke gedachten daarom niet jouw handelen beïnvloeden. Jij bent niet die ander en je kent niet het hele verhaal. Probeer jouw vooroordeel opzij te zetten en met aandacht te luisteren, zonder direct in het oordeel te schieten. Het negeren van de situatie leidt uiteindelijk vaak tot overbelasting, ziekte en onrust in het team. Aandacht is goud waard, dat mag je wat kosten!
Ik ga niet in gesprek want…
‘Ik weet helemaal niet wat kan of mag’
Waar gaat mantelzorg eigenlijk over, wat is er wettelijk mogelijk? Wat kan en mag ik als leidinggevende? Misschien weet je nog niet zo veel over mantelzorg en begin je er daarom maar niet over. Laat deze gedachte of vragen een aanmoediging zijn om op zoek te gaan naar antwoorden! Dat is in belang van jouw collega, jezelf en jouw organisatie! Voor meer info over wettelijke regelingen en maatwerk oplossingen: kijk hier.
Ik ga niet in gesprek want…
‘Privé-zaken moet je thuis laten’
Ik vind dat je privé zaken niet te veel moet delen op het werk, laat dat lekker thuis. Dat geklaag en gezeur… …Het rekening houden met een collega die mantelzorgtaken heeft, gaat verder dan alleen een kwestie van werk- en privétijd. Goede aandacht en ondersteuning van jouw collega draagt bij aan de algehele gezondheid en productiviteit van jouw collega, het versterkt de loyaliteit en betrokkenheid en draagt bij aan een positieve werkcultuur. Wees mantelzorg vriendelijk, ga in gesprek en zoek samen naar oplossingen om het werk en de zorgtaken te combineren.
Ik ga niet in gesprek want…
‘Maatwerk, daar kan ik niet aan beginnen’
Straks komt iedereen bij me aankloppen! Er is wettelijk veel mogelijk, maar als de zorg langer duurt is een meer structurele oplossing gewenst en dat is altijd maatwerk. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je samen tot een werkbare oplossing komen. Ben je echt bang dat al jouw collega’s massaal met maatwerkvragen komen? Check dat dan eerst en ga een teamgesprek aan over werk en mantelzorg (Zie ook “handig in een teamoverleg“).
Ik ga niet gesprek want…
‘Straks wordt er gehuild’
Je bent hier toch ook om te werken en geen maatschappelijk werker?
Ja, het kan best eng zijn als je verwacht dat er veel emoties komen, dat doet van alles met je. Als leidinggevende ben je inderdaad geen hulpverlener, wel heb jij een taak om jouw medewerker zo te begeleiden dat zij zo goed mogelijk het eigen werk kunnen doen. Luister, toon begrip voor de situatie en geef erkenning. Blijf rustig en duik niet direct in de oplossingen. Belemmeren de emoties te veel het gesprek? Geef dit eerlijk aan. Stop het gesprek en maak een gespreksafspraak op een later moment. Geef eventueel ter voorbereiding de praatplaat mee.